Bebeklerde Tırnak Batması Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde tırnak batması, hassas cilt yapısı nedeniyle sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu problem, tırnağın cilt içine doğru büyümesiyle ortaya çıkar ve genellikle ayak başparmağında görülür. Belirtiler arasında şişlik, kızarıklık ve rahatsızlık yer alır. Tedavi edilmediğinde enfeksiyon riski taşır.
Bebeklerde Tırnak Batması Belirtileri ve Tedavisi
02 Eylül 2024

Bebeklerde Tırnak Batması


Bebeklerde tırnak batması, genellikle bebeklerin hassas cilt yapısından dolayı sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu durum, tırnağın cildin içine doğru büyümesiyle ortaya çıkar. Bebeklerde tırnak batması genellikle ayak başparmağında meydana gelir. Yetişkinlerde olduğu gibi, bebeklerde de tırnak batması ilk belirtileri arasında şişlik ve kızarıklık bulunur. Bebeklerde tırnak batması yaşandığında, bebek sürekli ağlayarak rahatsızlık belirtisi gösterebilir. Özellikle çorap veya ayakkabı giydirdiğinizde bebeğinizin sancı çekmesine neden olabilir ve bu durumlarda bebek şiddetli şekilde ağlamaya başlar. Eğer bebeğiniz yürüyorsa, yürüyüş şeklindeki değişikliklerden de tırnak batmasını anlayabilirsiniz.

Bebeklerde oluşan tırnak batması tedavi edilmezse, enfeksiyon kaparak derinin kızaran bölgelerinde sarı irin oluşabilir. Bu sarı irinli bölgede delinme ya da fışkırma meydana gelebilir. Bebeğinizin tırnağı büyüdükçe bu sarı irin, şişlik ve kızarıklık artar ve bebeğinizin hissettiği ağrı ve sancı giderek şiddetlenir.

Bebeklerde Tırnak Batmasının Tedavisi


Bebeğinizin tırnak batması genellikle ayaklarda oluşacağı için ayak bakımına ve sağlığına dikkat etmek gerekir. Bebeğinizin ayaklarını günde iki veya üç kez ılık su ve sabunla yaklaşık 5-10 dakika bekletin. Bu süre sonunda ayaklarını hafifçe kurulayın. Tırnak batması yaşanan bölgeye daha dikkatli ve temkinli dokunuşlar yapmanız gerekir. Aksi takdirde bebeğinizin canı yanabilir. Daha sonra antibiyotik krem veya herhangi bir merhem ile ayaklara pansuman yapmalısınız. Bu işlemlerden sonra, tırnağın batan kısmını hafif ve kibar bir dokunuşla yukarı kaldırarak acısını azaltabilirsiniz. Tırnağın deriye batan kısmını steril pamuk ile temizleyiniz. Bu hareketi günde en az bir defa tekrarlayarak yapınız. Bebeğiniz çok hareketli ise bu işlemleri uyku sırasında yapmak fayda sağlayacaktır. Bebeklerde tırnak batması çok can sıkıcı bir hal alıyorsa, doktora başvurmak gerekir. Doktorunuz bebeğinize antibiyotik veya ağrı kesici verebilir. Bebeğinizin ayağı iyileşene kadar bol olacak şekilde, sandalet türü terlik ve bol ayakkabı giydirmelisiniz. Genellikle tırnak batması dikkat edildiği sürece en fazla iki üç gün sürmektedir.

Bebeklerde Tırnak Batmasını Önleme Yolları


Bebeğin tırnaklarını çok uzamadan kesmek ve giydirdiğiniz ayakkabı ve çorapların sıkı olmamasına dikkat etmek gerekir. Tırnak batmasını önleyebilirsiniz. Bebeklerinizin tırnaklarını kesme sırasında makas ya da başka bir alet yerine tırnak makası kullanmalı ve düz bir şekilde kesmelisiniz. Bebeklerin tırnaklarını kendine zarar verecek şekilde uzatmamak ve eğilmeden kesmek fayda sağlar. Ayrıca uzatılan tırnaklar, bebeğinizin ayakkabı veya çorap giyerken tırnakların kırılmasına neden olur. Bebeklerin tırnaklarını keserken dikkat edilmesi gereken bir husus da çok kısa kesmemektir. Tırnağın üst tarafında beyaz bir kısım kalacak şekilde kesmek gerekir. Bebeklerin tırnaklarını daha çok uyku sırasında kesmek size kolaylık sağlayacaktır. Genellikle bebeklerin ayakları hızlı bir büyüme gösterdiği için ayakkabı seçimlerine buna göre dikkat etmek gerekir. Ayakkabıların ön tarafında bir boşluk olması, bebeğin tırnaklarına oluşacak baskıyı önler.

Önemli Noktalar

Bebeklerde tırnak batması en fazla üç gün süreceğinden, eğer daha uzun sürerse doktora gitmek gerekir. Ayrıca deriye batan tırnağın etrafında kızarıklık, iltihaplanma ve şişlik görürseniz, zaman kaybetmeden doktora başvurmak önemlidir. Bebeğinizin tırnağında oluşacak iltihaplar çok ciddi sorunlara yol açabileceği için, kesinlikle hafife almamak gerekir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Haslet 21 Temmuz 2024 Pazar

Bebeğimin tırnağının kızarıp şiştiğini fark ettim ve sürekli ağlıyor, acaba tırnak batması olabilir mi? Ne yapmamı önerirsiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Haslet, bebeğinizin tırnağındaki kızarıklık ve şişlik tırnak batması belirtisi olabilir. Bu durumda, bebeğinizin rahatsızlığını azaltmak için şunları yapabilirsiniz:

1. Ayak tırnaklarını düz kesin: Tırnaklarını kavisli kesmek yerine düz kesmek, tırnak batması riskini azaltabilir.
2. Temizliğe dikkat edin: Bölgenin temiz ve kuru olmasına özen gösterin. Ilık suyla yıkama ve nazikçe kurulama yapabilirsiniz.
3. Geçici rahatlama için: İltihaplanmış bölgeye hafif bir antiseptik krem uygulayabilirsiniz.
4. Doktorunuza danışın: Bu adımlar rahatsızlığı azaltmazsa ya da bebeğinizin rahatsızlığı devam ederse, mutlaka bir doktora başvurun. Profesyonel bir görüş almak en doğru adım olacaktır.

Bebeğinizin sağlığı öncelikli olduğu için, herhangi bir şüpheniz olduğunda tıbbi yardım almayı ihmal etmeyin.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Tırnak Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Tırnak Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Tırnakta Dikey Çizgilerin Sebepleri
Tırnakta Dikey Çizgilerin Sebepleri
Küt Tırnak Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Küt Tırnak Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Tırnak Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi
Tırnak Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi
Tırnak Çatlaması Belirtileri ve Tedavisi
Tırnak Çatlaması Belirtileri ve Tedavisi