{ "title": "Travmatik Tırnak Bozukluğu", "image": "https://www.tirnaklar.gen.tr/images/Travmatik-Tirnak-Bozuklugu-31.jpg", "date": "18.01.2024 22:20:36", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Travmatik tırnak bozukluğu: Tırnaklarda meydana gelen ve gözle görülebilen anormal görüntüler travmatik tırnak bozuklukları olarak tanımlanır. Travmatik tırnak bozuklukları vitamin eksikliğinin, bir hastalığın habercisi olabilir ve ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Kırılgan, matlaşmış, şekil bozukluğu oluşmuş, rengi değişmiş olan tırnaklar farklı hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bu sebeple bu sorunlar karşısında mutlaka doktora gidilmelidir.

Travmatik tırnak bozukluğu neden olur?
Travmatik tırnak bozuklukları

Kaşık tırnak: bu tür tırnaklar başlangıç aşamasında tırnak düzleşir, sonra çukurlaşarak kaşık şeklini alır. Kaşık tırnak yeni doğmuş bebeklerde sık görülür. Bu durum gayet normaldir ve zamanla düzelir. Araba ve çimento sanayinde çalışan kişilerde görülen bir tırnak bozukluğudur. İleri yaşlarda ve periferik dolaşım bozukluğu olanlarda da bu sorun görülmektedir. Parmak emen çocuklarda, demir eksikliği olanlarda ve futbol oynayan çocukların ayak tırnaklarında görülebilir.

Çomak tırnak: Tırnak ucundaki yumuşak dokuda büyüme, tırnak eğiminde artma, tırnak yatağının yumuşaması ve hastaların yarısında tırnaklarda morarma gibi şikâyetler görülür. Belirtilere bakılarak tanı kolaylıkla konur. Akciğerin esnekliğini yitirmesi, akciğer sertleşmesi, kistik fibroz, kanser, kalp hastalıkları, mide-bağırsak-karaciğer hastalıkları gibi pek çok hastalık çomak tırnağa yol açabilir. Sebep olan hastalıkların tedavisiyle çomak tırnakta düzelme sağlanabilir.

Kerpeten tırnak: Tırnakta enlemesine eğilim artışı görülür ve tırnak ucuna ilerledikçe eğilim daha çok artar. Bu durumda uç kısımda kerpeten şeklinde tırnak kenarları yumuşak doku içine gömülmüştür. Bu tırnak türü klinik olarak oldukça ağrılı bir tırnak bozukluğudur. Ayakkabı giyilmesi ve tırnak kesmesi oldukça güç olur. Yumuşak doku tümörleri, sedef hastalığı, kemik tümörleri, beta bloker ilaçları kerpeten tırnağa yol açabilir. Ağrının yanı sıra tekrarlayan enfeksiyonlara sebep olabilir.

Raket tırnak: El baş parmağın uç kısmı olması gerekenden daha geniş ve kısa olur ve bu sebeple tırnak yatağı da normalden kısadır. Herhangi bir hastalıkla ilgili gelişmez. Kadınlarda daha çok görülen genetik bir tırnak bozukluğudur.

Onikolizis: Tırnağın sedef hastalığı, tiroit hastalıkları, mantar, kontakt dermatit gibi sebeplerden dolayı tırnak yatağından ayrılması olarak tanımlanabilir. Ancak en önemli sebebi, uzatılan tırnakların devamlı darbe ya da travmaya maruz bırakılmasıdır.

Sarı tırnak sendromu: Tırnakların uzaması oldukça yavaş olur. Tırnaklar kalınlaşır ve sarı ya da yeşil bir renk alır. Lanula kaybolur ve uç kısımlarda onikoloz oluşur. Parmak ucunda ödem oluşur. Kronik bronşitte, AIDS hastalığında, penisilamin tedavisinde sarı tırnak sedromuna rastlanabilir.

Tırnak batması: Daha ayak tırnaklarında görülen bir durumdur. Başparmak kısa kesildiğinde tırnak batması riski artar ve batan tırnak şiş, sert ve oldukça hassas olur. Tırnağın köşe kısmında kızarıklık, ağrı ve enfeksiyonda sık görülür. Dar ve yanlış ayakkabı seçimi, parmak ucunda yürüme, tırnağı sert bir yere çarpmada bu durumla karşılaşılmaktadır.
" } ] }