{ "title": "Tırnak", "image": "https://www.tirnaklar.gen.tr/images/tirnak(1).jpg", "date": "21.01.2024 14:19:50", "author": "Soner Çelik", "article": [ { "article": "Tırnak, tırnaklarımız sağlığımız açısından bilgi verirken aynı zamanda estetik olarak da vücudumuzu tamamlayan bir parçadır. Tırnak insanlarda ve omurgalı olan birçok hayvan da parmak uçlarının dış kısmını örtmekte olan bir tabakadır. Sağlıklı tüm bireylerin her parmağı üzerinde tırnak denilen bu yapının bulunması gerekir. Tırnakların oluşumu ise keratin adı verilen sert bir proteinden oluşur. Memeli hayvanlarda tırnak toynak diye bilinir. İnsanların tırnakları her gün çok az milim milim uzar. El tırnakları ayak tırnaklarına göre çok daha hızlı uzar. Tabi bu durum kişiden kişiye mevsimsel özelliklere ve kalıtsal özelliklere göre değişebilir. Tırnaklar da bazı hastalıklar ile karşı karşıya kalabilir, kuruyabilirler. Tırnağın yağısına baktığımız zaman tırnağın içine doğru olan kısmı kök, parmak üzerinde olan kısım gövde, parmağın dışında uzayan kısım ise tırnak ucu diye adlandırılır. Tırnaklarımızın esas rengi pembe tonlarıdır. Fakat bu durum karbondioksit alımına göre, çok fazla deterjan kullanımına göre ve sigara içimine göre farklılık gösterebilir.

Tırnak bakımı, tırnak bakımı hem sağlık açısından hem de estetik açıdan oldukça önemlidir. Çünkü ellerimiz güz içerisinde en çok kullandığımız ve insanlar tarafından gözlenebilen bir organımızdır. Sürekli yemek yerken birileri ile tokalaşırken ellerimizi kullanırız. Bu nedenle bakımsız, kırık ya da temiz olmayan tırnaklar sergilemek istemiyorsanız tırnak bakımına çok dikkat etmelisiniz. Tırnak bakımındaki ilk kural tırnağın doğru kesilmesi ve temiz tutulmasıdır. Tırnak kesilirken mümkün olduğunca nemli olduğu zamanlar da kesilmelidir. Bu da en çok duş sonrası önerilmektedir. Çünkü duş sonrası tırnaklar daha nemli ve yumuşak olacaktır. Tırnaklarınızı kestikten sonra nemlendirici sürebilirsiniz. Bu daha sağlıklı tırnakların oluşmasını sağlar. Ardından tırnak törpülenir ve kütikül temizlenir. Tırnakların bakımı için doğal zeytinyağları oldukça işe yarar.

Tırnak hastalıkları

Tırnak da birçok hastalık görülebilir. Tırnak hastalıkları genetik olabileceği gibi dış etkenler çalışma koşulları sebebi ile de oluşabilir. Şimdi bazı tırnak hastalıklarını inceleyelim.

Çomak parmak

Tırnağın eğiminde artma ve tırnağın uç kısmında bulunan bulunan dokuda büyümenin görüldüğü hastalıktır. Genelde hastaların şikâyeti morarma kaynaklıdır. Akciğer hastalıklarına bağlı olarak, sindirim sistemi hastalıklarına bağlı olarak, karaciğer hastalıkları, tiroit hastalıkları, kan hastalıkları ve beslenme yetersizliğine bağlı olarak oluşabilir.

Kaşık tırnak

Tırnak gövde kısmında çukurumsu bir yapı oluşur. Tırnağın incelmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Çocukların ayak parmaklarında sıkça görülebilir. Fakat büyüdükçe düzelecektir. İleri yaşlarda doğumsal sıkıntılar, metabolik olaylar, dermatolojik, mesleki olarak ve enfeksiyon sonucu oluşma olasılığı yüksektir. Bunlar da düzelme görülmez.

Kerpeten tırnak

Tırnak içe doğru döner ve zamanla rulo haline gelir. Tırnak kenarlara doğru batar. Bu tırnak yapısı Sedef hastalığı, dar ayakkabı kullanımı, kemikte oluşan tümörler sebep olabilir. Tedavi için yumuşatıcı ürünler kullanılır ve son evrelerinde cerrahi müdahale gerekir.

Tırnak batması

Tırnak batmasının en önemli nedenlerinden biri yanlış tırnak kesimidir. Tırnak çok derin kesilmemelidir. Tırnak kesilirken kavisli değil düz kesilmelidir. Tırnak batma sebeplerinden biri de dar ayakkabı giymektir. Tırnak ilk kez battığında yanlardaki etlerde şişme görülür. Bazen de battığı kısımlarda enfeksiyon oluşabilir. Batık tırnaklarda hemen tedaviye başlanmalıdır. Günde en az üç kez batıklı tırnak ıslatılmalıdır. Ardından kurulanmalıdır. Bu batık düzelene kadar açık ayakkabılar tercih edilmelidir. Tırnağın batan köşeleri yavaşça kaldırılmalı ve gerekirse küçük bir pamuk parçası yerleştirilmelidir.

Tırnak batmaları tedavisinde bazen de dışarıdan tel uygulaması yapılabilir. Eğer batık olan tırnak da kızarıklık, şişme ve akıntı var ise bu durumda cerrahi müdahale gerekir. Tedavi esnasında doktor tırnağın bir kısmını ya da tamamını çekebilir. Fakat tırnağın tamamen çıkarılması pek önerilmez. Çünkü yeni gelecek olan tırnağında deforme olmasına sebep olabilir bu durum. Yeni tırnak ise üç dört ay gibi bir süre sonra çıkar.
" } ] }