{ "title": "Tırnak Dönmesi", "image": "https://www.tirnaklar.gen.tr/images/tirnak-donmesi.jpg", "date": "20.01.2024 07:47:17", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Tırnak Dönmesi, Tırnak dönmesinin yaygın adı tırnak batmasıdır ve tırnak batması daha çok ergenlik çağı ile genç yetişkinlerde görülen bir rahatsızlıktır. Tırnak batması genel anlamda sert olan tırnağın yumuşak olan dokuyu sıkıştırıp tahribe uğratması sonucunda o bölgede enfeksiyon ve yara oluşmasıdır. Tırnak dönmesi ya da tırnak batması genellikle ayaklarda ve başparmakta görülmekte olup, hasar oluşan parmakta kızarıklık, şişlik ve şiddetli ağrıya sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra, hastanın ayağında akıntı ve kokuya da sebep olan tırnak batması sonucunda kişi ayakkabı giyemeyecek duruma gelmektedir.

Tırnak Dönmesinin Sebepleri Nelerdir?

Tırnak dönmesine genellikle tırnağın yanlış kesilmesi ve yanlış törpülenmesi, çok kısa kesilmesi, dar ayakkabı giyilmesi, bir darbe alması sonucunda parmakta tahriş oluşması, aşırı kilo ve genetik olan sebepler neden olmaktadır. Bunun yanı sıra tırnakta normal olmayan başka belirtilerin de tırnak dönmesi olarak adlandırabileceği için, rahatsızlığı olan kişinin önce tanı için bir dermatologa gitmesi gerekmektedir.

Tırnak Dönmesinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tırnak batması tedavisinin nasıl olacağını belirlemek için önce tırnak batmasının hafif bir vakamı yoksa kronik mi olduğuna bakmak ve ona göre bir tedavi yöntemi belirlemek gerekmektedir. Tüm tırnak batması vakalarında cerrahi işleme gerek görülmemektedir. Bazı vakalarda hafif batma söz konusudur ve böyle bir durumda batan kısmın altına bir pamuk koyularak tırnak ile cilt arasında bir tampon oluşturmak mümkündür. Böylece tırnağın ete batmadan uzaması sağlanmaktadır. Uzayan tırnak düz olarak kesilir ve ayakkabıların ucu açık tercih edilmesi söylenir. Ayrıca hastanın ayağında enfeksiyon olması halinde de hastaya antibiyotik verilebilmektedir. Hastalığın ileri evrelerde olması halinde ise cerrahi işlem uygulanmaktadır. Cerrahi işlemde hasarlı doku alınmakta ve tırnak kökü kısmi olarak kazınmaktadır. Cerrahi işlemin ardından tekrar tırnak batması olmaması için tırnak kökünün batan tarafı tahrip edilmektedir. Bu işlem cerrahi haricinde farklı yöntemle de yapılabilmektedir.

Tırnak dönmesi olan kişilerin tırnaklarını keserek bunu durdurmaya çalışmaları batmanın şiddetini daha fazla arttıracağı için kişinin böyle bir yola başvurması sakıncalıdır. Tırnak batması için uygulanan cerrahi işlem acısızdır.
" } ] }