{ "title": "Tırnak Çatlaması", "image": "https://www.tirnaklar.gen.tr/images/tirnakk-catlamasi.jpg", "date": "21.01.2024 02:56:30", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Tırnak Çatlaması; Tırnakların kuvvetli ve esnek olması, tüm sağlığın işaretlerinden birisidir. Tırnak yapısındaki bazı değişiklikler çatlamalarla ve kırılmalarla sonuçlanabilir. Tırnakların çatlaması ve ayrılması hem kadın hem de erkeklerde, ortak görülen bir durumdur. Tırnakların çatlaması, en fazla temizlik ve bakım için kullanılan ürünlerin yüzünden yaşanan kurumadır. Aynı şekilde bulaşık ve çamaşır için kullanılan deterjanlarla fazla temasta, keratin yüzeye zarar verip, tırnakların zayıflaşmasına ve soyulmasına sebep olur. Parmak ucunda görülen çatlamalar sonucunda, tüm tırnak yüzeyinin tekrar oluşması için 5-6 ay gibi bir süre gerekmektedir. Yaşlanma, kolesterol seviyesi gibi bazı faktörler, tırnağın uzamasına ve dayanıklılığına etki eder. Bunun sonucunda tırnak giderek çatlar ve kırılgan hale gelir.

Tırnaklar bazen hastalıkların kesin belirtisi durumundadır. Karaciğer ve böbrek hastalıklarında tırnak yüzeyinde farklı farklı desenler meydana gelir. Anemi, arsenik zehirlenmesi, bulaşıcı hastalıklar, hormonal değişiklikler, sinir sistemi bozuklukları, romatizmal hastalıklar, alkolizm ve kemik erimesi kendisini tırnaklardan belli edebilir. Düzensiz beslenme ve beslenme bozuklukları, aşırı derecede tırnak çatlamasına neden olabilir. Demir eksikliğin de ise önce tırnaklar yumuşar sonra çatlar.

Aynı zamanda B1, B6, C vitaminleri, bazı mineraller ve çinko eksikliği de tırnakların çatlamasını arttırır. Genel emin olunan kanının aksine, kalsiyumun tırnakların sertliği üstünde etkisi sanıldığı kadar çok fazla değildir. Deri hastalıkları da tırnağın uzamasını engellerken, şeklini ve kırılganlığını etkiler. Tırnaklarda görülen bariz değişiklikler sedef, mantar ve dermatiti gibi hastalıkların belirtisi olabilir. Dolaşım bozukluğu sebebi sonucu parmaklara daha az kan gitmesi de tırnak çatlaması ve kırılganlığının bir diğer sebebidir. İlginç bir tespit olarak öne sürülen saçkıran hastalığı olan kişilerde de tırnakların yumuşadığı, çatladığı ve kırılmaya eğilim kazandığı görülmektedir.
" } ] }