{ "title": "Tırnak Batması", "image": "https://www.tirnaklar.gen.tr/images/tirnak-batmasi.jpg", "date": "20.01.2024 08:22:16", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Tırnak Batması, Çoğunlukla genç yaştaki kişilerde görülen tırnak batması, sert olan tırnak yapısının deriye gömülerek yumuşak olan dokuyu sıkıştırıp zarar vermesi neticesinde ortaya çıkan bir enfeksiyon durumudur. Tırnak batması çoğunlukla genetik bir yatkınlıktan kaynaklanır. Genellikle ayakların baş parmağında ortaya çıkan tırnak batmaları, parmaklarda kızarıklık, şişlik ve ağrı durumları yaratır. Bu sorunu yaşayan kişiler genellikle ayakkabı giyerken zorlanırlar ve çorapları batan tırnağın iltihaplanmasının yaratacağı akıntı durumundan dolayı kirlenir ve ayakta kötü kokulara neden olabilir. Tırnak batmalarından kaynaklanan tırnak enfeksiyon durumu varsa bu durumda tırnak batması kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Aksi takdirde ilerleyip cerrahi operasyon gerektirebilir. Tırnak batmaları tedavi edilmediği takdirde çok daha ilerleyerek tırnak batması olan tırnağın bulunduğu kemiğin iltihaplanmasına neden olarak enfeksiyon durumu yaratabilir.

Tırnak batmaları neden olur?
Hamilelik ve emzirme döneminde oluşan tırnak batması

Hamilelik döneminde vücutta oluşan ödemlerden dolayı tırnak batmaları sık yaşanabilir. Birçok hasta hamilelik ya da emzirme dönemlerinde ilaç kullanılmayacağını düşündükleri için bu acılara katlanmaya çalışırlar. Fakat bu durum tamamıyla yanlıştır hamile ve emziren annelerde tırnak batması durumu yaşanıyor ise öncelikle doktora başvurulmalıdır ve doktorun onay vereceği antibiyotik ya da ağrı kesici ilaçların kullanılmasında bir sakınca görülmemektedir.

Tırnak bozukluklarından kaynaklanan tırnak batmaları

Tırnaklarda oluşan mantar enfeksiyonundan kaynaklanan şekil bozuklukları tırnakların derinin içine doğru büyüyerek batmasına neden olabilmektedir. Bu durumlarda uygulanacak olan tedavi ise eğer ki mantar enfeksiyonu ve batan tırnak ileri derecede ise tırnağın kökü ile tamamı cerrahi operasyon ile alınarak yapılır.

Tırnak batmasının belirtileri nelerdir?
Tırnak batması nasıl tedavi edilir?

Tırnak batması durumu erken dönemde ise evde uygulanacak olan tedavi yöntemleri cerrahi operasyon gerekmeden batan tırnağı enfeksiyonunu önleyip iyileştirmek konusunda başarı sağlanabilir.
Bu uygulamalara rağmen tırnak batması engellenemiyor ve iltihap durumu yaratıyor ise doktora başvurmanız faydalı olacaktır. Doktor bu durumlarda ilk olarak tetanos aşınızı kontrol eder gerekiyorsa aşı vurunmanız gerekebilir enfeksiyonun kemiğe kadar ilerleyip ilerlemediğini anlamak için röntgen gerekli olabilir.

Tırnak batması durumlarında genellikle lokal anestezi uygulanarak tırnak batması olan parmak enjeksiyon ile uyuşturularak yapılır. Öncelikle batan tırnağın iyileşmesi için, oluşan yeni dokular kaldırılarak tırnak batması durumu tekrarlamaması için birtakım hücreler kimyasal ilaçlar ile yok edilebilir. Yapılan operasyondan sonra yara sık sık kontrol edilip pansuman yapılır ve yeniden mikrop kapmaması için bazı antibiyotikler önerilir.
" } ] }