{ "title": "Bebeklerde Tırnak Batması", "image": "https://www.tirnaklar.gen.tr/images/bebeklerde-tirnak-batmasi.jpg", "date": "19.01.2024 13:55:40", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Bebeklerde tırnak batması, Bebeklerde çok küçük olmasından dolayı birtakım rahatsızlıklar hemen gelişmekte bir görülmektedir bunlardan bir tanesi de tırnak batmalarıdır. Tırnak batması durumu, genellikle tırnağın geriye doğru gelişmesiyle meydana gelmektedir. Bebeklerde tırnak batması genel olarak ayağın baş parmağında meydana gelir. Yetişkinlerde olduğu gibi, bebeklerde de tırnak batması ilk belirtilerinde şişlik ve kızarıklıklar görülür. Bebeklerde tırnak batması durumu yaşandığında, bebek devamlı ağlar bir sıkıntı çeker. Bebeğinize özellikle çorap veya ayakkabı giydirdiğimizde ise çok hassas davranıp ve bebeğinizin sancı çekmesine neden olur ve bebeğiniz böyle durumlarda çok şiddetli şekilde ağlamaya başlar. Eğer bebeğiniz yürüyor ise yürüyüş şeklindeki değişikliklerden de tırnak batmasını anlayabilirsiniz.

Bebeklerde oluşan tırnak bakmadığında müdahale edilmeyip, daha da ilerlerse bebeğinizin ayağı enfeksiyon kaparak ve derinin kızaran bölgelerinde sarı irin meydana gelmeye başlar. Bebeğinizde bu sarı irinli bölgede herhangi bir delinme ya da fışkırma büyük ihtimaldir. Bebeğinizin tırnağı büyüdükçe bu sarı irin, şişlik ve kızarıklık artmaya devam ederek, bebeğinizin hissettiği ağrı ve sancı gittikçe artar.

Bebeklerde tırnak batmasının tedavisi nasıl yapılır?

Bebeğinizin tırnak batması, genellikle ayaklarda oluşacağı için ayak bakım ve sağlığına dikkat etmek gerekir. Bebeğin ayaklarını günde iki veya üç kere ılık olacak şekilde köpüklü suda, yaklaşık 5-10 dakika bekletin. Bebekler suda oynamayı sevdikleri için, bu iş size zorluk çıkartmayacaktır. Bu süre sonunda bebeğinizin ayaklarını hafifçe kurulayın. Tırnak batması yaşanan bölgeye daha dikkatli ve temkinli dokunuşlar yapmanız gerekir. Aksi takdirde bebeğinizin canı yanabilir daha sonra, antibiyotik krem veya herhangi bir merhem ile ayaklara pansuman yapmalısınız. Bu işlemlerden sonra, bebeğinizin ayağında tırnağın batan kısmının hafif ve kibar bir dokunuşla, yukarı kaldırarak acısını azaltabilirsiniz. Tırnağın deriye batan kısmının steril pamuk ile temizleyiniz. Bu hareketi günde en az bir defa tekrarlayarak yapınız. Bebeğiniz çok hareketli ise bu işlemleri uyku sırasında iken yapmak fayda sağlayacaktır. Bebeklerde tırnak batması çok can sıkıcı bir hal alıyorsa, doktora görüşmek gerekir. Bebeğinize antibiyotik veya ağrı kesici verebilir Bebeğinizin ayağı iyileşene kadar bol olacak şekilde, sandalet türü terlik ve bol ayakkabı giydirmelisiniz. Genellikle tırnak batması dikkat edildiği sürece en fazla iki üç gün sürmektedir.

Bebeklerde tırnak batmasını önleme yolları

Bebeğin tırnaklarını çok uzamadan kesmek ve giydirdiğiniz ayakkabı ve çorapların sıkı dar olmadığına dikkat etmek gerekir. Tırnak batmasını önleyebilir. Bebeklerinizin tırnaklarını kesme sırasında makas ya da başka bir alet yerine tırnak makası kullanmalı ve düz bir şekilde kesmelisiniz. Bebeklerinin tırnaklarını kendine zarar verecek bir şekilde uzatmamak ve eğilmeden kesmek fayda sağlar. Ayrıca uzatılan tırnaklar bebeğinizin ayakkabı veya çorap giyerken tırnakların kırılmasına neden olur. Bebeklerinizin tırnaklarını keserken dikkat edilmesi gereken bir hususta, çok kısa kesmemek gerekir. Tırnağın üst tarafında beyaz bir kısım kalacak şekilde kesmek gerekir. Bebeklerinizin tırnaklarını daha çok uyku sırasında kesmek size kolaylık sağlayacaktır. Genellikle bebeklerin ayakları daima hızlı bir büyüme gösterdiği için ayakkabı seçimlerine buna göre dikkat etmek gerekir. Ayakkabıların ön tarafında bir boşluk olması bebeğin tırnaklarını oluşacak baskıyı önler.

Bebeklerde tırnak batması en fazla üç gün süreceğinden eğer daha fazla sürede devam ederse doktora gitmek gerekir. Ayrıca deriye batan tırnağın etrafında bir kızarıklık, iltihaplanma ve şişlik görürseniz, zaman kaybetmeden yine doktora gitmek gerekir. Bebeğinizin tırnağında oluşacak iltihaplar çok ciddi sorunlara yol açabileceği için, kesinlikle hafife almamak gerekir.
" } ] }