{ "title": "Ayak Tırnak Batması Ameliyatı", "image": "https://www.tirnaklar.gen.tr/images/ayak-tirnak-batmasi-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 04:38:21", "author": "Mervenur Elpit", "article": [ { "article": "
Tırnak batması, genellikle ayak baş parmağında görülen çok ağrılı bir hastalıktır. Sert olan dokunun yumuşak dokuya sıkışıp tahriş etmesi ile iltihaplanma ve yaralanma oluşmasına tırnak batması denir. Tırnak batmasının sebebi ise ayakkabı seçiminin dar ve yanlış olması tırnak kesimi hataları, tırnağın darbe görmesi veya tırnağın derinde kalması tırnak batmasına sebebiyet vermektedir. Bunların dışında ailede tırnak batması görülen kişilerde görülme olasılığı çok daha fazladır. Tırnak batmasının bireylerde görülmemesi için tırnağı düz kesmek ve çok kısa olmayacak şekilde kesip kenarlardaki sivriliği gidermek için törpü kullanılması çare olabilmektedir. Tırnak batması genel olarak erkek bireylerde ve nadiren bebeklerde görülmektedir. Herhangi bir parmakta kızarmalar, şişlik çok ağrı görülüyor ise ve bu şikâyetler ayakkabı giymeye engel olup tırnak kenarında akıntılar oluşuyor ise ve koku hissediliyor ise iltihaplanma ve apse oluşmuş diyebiliriz. Bu şikâyetlerin hepsi tırnak batmasına işaret değildir. Bu oluşumlar bazen ise tırnak mantarları, tırnak dokusunun iltihabı ve tırnağın uzayıp kalınlaşması da tırnak batması zannedilebilir. Bu gibi durumlar tırnak batması ameliyatı yapılmaz ilaçlarla tedavi altına alınır. Çok nadir durumlarda parmaktaki tırnak batması kangrene dönüşebilmektedir. Tırnak batması tek başına kangrene sebep olmasa da kişideki şeker hastalığı veya damar hastalıkları tırnak batması ile kangrene dönüşebilir. Her durumda tırnak batmasında tırnak çekilmez iki yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan biri tırnak batmasının yeni başladığı henüz çekimi gerektirmeyen hafif durumlar diğeri ise 1 - 2 haftadır devam eden kronikleşmiş olan vakalardır. Her durumda tırnak çekilmez. Başka tedavi şekilleri de bulunmaktır. Hafif durumlar da tırnağın batan kısmının altına pamuk parçası koyarak tırnağın ete baskı uygulamasını engellemiş oluruz. Tırnak uzadıkça dik yerin düz şekilde kesilmesini sağlayabiliriz. Bunun yanında önü açık ayakkabı ve önü geniş ayakkabı giyip ağız yolu ile antibiyotik veya yaraya antibiyotikli krem uygulayabiliriz. İlerlemiş tırnak batmasında ise tırnağın çekilmesi gerekmektedir. Tırnak şiş dokusunun alınması ve tırnağın kökünün kazınması gerekmektedir.

Tırnak batması ameliyatı nasıl yapılır?

Tırnak batması olan parmağımızın kenarları siliniyor. Daha sonra uyuşturucu iğne ile ayağın parmakla birleştiği yerden hem sağ hem soldan iğne vuruluyor. Uyuşturucu iğne ile tırnak yatağının tümü uyuşturulur. Ameliyatta esas olan her ameliyat gibi hastanın rahat olması ve kendini hazır hissetmesi önemlidir. Parmak uyuştuktan sonra çekim işlemleri başlar. Yandan çıkan fazla tırnak kesilir ve tırnağın yan kanalı açılır. Pamuk yardımı ile açılan kanalın kanaması durana kadar tampon yapılır ve dikiş atılır. İşlem bittikten sonra pansuman yapılır. Parmak dibine turnike yerleştirilir ve biraz bekletildikten sonra pansuman yapılır. Son olarak hasta taburcu edilir.

Tırnak batması ameliyatı sonrası yapılacaklar

Hastaya ağrı kesici alması önerilir. Ayrıca evde dinlenmek, ayağı kalp seviyesi üstünde tutmak ve soğuk bir şey koymak iyi gelebilir. Ameliyattan sonra her gün 1 kez pansuman yapılmalıdır. 1 hafta boyunca parmağı zorlayacak hareketlerden kaçınılmalı ve 2 - 3 hafta boyunca ameliyat yerine baskı yapılması gerekmektedir. Yaklaşık 2 hafta sonra dikişler alınmalıdır. 1 ay boyunca ayağı rahatsız edecek ayakkabı tarzı seçilmemelidir. 1 hafta sonunda iyileşen yaraların üstünde yavaş yavaş tırnak çıkımı başlar ancak tırnağın çıkması 3 - 4 ayı bulmaktadır. Bazı insanlar da tırnak batması ameliyatı olduktan sonra tekrar tırnağın battığı görülebilir. Anormal iyileşmeyen dokunun alınmadığı durumlar da batma tekrar görülebilir. Tırnak batmasının kendi kendine düzelmesinin beklenmemelidir. Belirtiler kişide görülmeye devam eder.
" } ] }