{ "title": "Ayak Tırnağı", "image": "https://www.tirnaklar.gen.tr/images/ayak-tirnagi.jpg", "date": "19.01.2024 06:06:23", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Ayak Tırnağı, insanlarda ve omurgalı hayvanların birçoğunda bulunan parmakların uç kısmını örten boynuzsu tabakaya tırnak adı verilmektedir. Keratin adı verilen sertleşmiş proteinlerden oluşan tırnaklar, sağlıklı bir insanın vücudunda 20 tane ve parmak uçlarında yer almaktadır. Tırnaklar günde ortalama 0.01 milimetre kadar uzamaktadır. Yenilenmeleri ise hayli uzun süre alır. Ayak tırnakları 12-18 ayda, el tırnakları ise 4-5 ayda uzamaktadır. Bakımı oldukça önemlidir. Herhangi bir problemde kişinin hayatını zehir edebilecek seviyeye getirebilir. Ayak tırnağı bu konuda oldukça önemlidir ve eğer bakımı yapılmazsa birçok soruna yol açacaktır. Bu sorunlardan bazılarını aşağıda ele aldık.

Ayak tırnağının sararması

Bu hastalığın oluşumunda en önemli etken mantar enfeksiyonlarıdır. Bunun yanı sıra diyabet ve lenfödem hastalıkları da ayak tırnaklarında sararmaya neden olmaktadır. Tırnaklara oje yapılması veya kaldırılması, kırılgan ve zayıf ayak tırnakları da sararmaya yol açmaktadır. Bu sararmaları gidermek için doktorunuzun tırnaklardaki renk değişikliklerine göre verdiği tedavi yöntemini uygulamak gerekmektedir. Ayrıca sararmayı önleyebilmek için çeşitli önlemler alınmalıdır. Bu önlemler şöyle sıralanmaktadır:
Ayak tırnağının kalınlaşması

Ayak tırnağının sağlığı ve estetik görünümünü olumsuz bir şekilde etkileyen bu hastalık, bilinen ciddi ayak tırnağı sorunları arasında yer alır. Çıplak ayakla toprağa basmak veya sterilize olmayan araçlar ile manikür ve pedikür yaptırmak bu hastalığa yol açan nedenler arasında gösterilmektedir. Özellikle sıcak havaların gelmesi ile mantar enfeksiyonu oluşumu da ayak tırnağı kalınlaşması hastalığına neden olarak gösterilebilir.

Kendi kendine geçmediği için tedavisi mutlaka bir hekim tarafından yapılmalıdır. Tedavi sürecinin ilk aşamasında tırnak üzerinde kalınlaşmış tabakalar cihaz yardımı ile temizlenir ve inceltilir. Daha sonra üzeri solüsyonla kapatılır. Tırnak dokusu parmak ucuna gelene kadar tedaviye devam edilir. Ayrıca tırnaklarınızı haftada bir keserek ve rahat ayakkabılar giyerek de önleminizi alabilirsiniz. Bunun yanı sıra %100 pamuklu çoraplar tercih edin ve hijyensiz ortamlardan uzak durmaya özen gösterin.

Ayak tırnağı batması

Doğru şekilde kesilmeyen tırnakların deri içine batması ile oluşmaktadır. Bu nedenle ayak tırnaklarını oval ve köşelerinde tırnak ucu bırakmadan kesmekte fayda vardır. Ayrıca dar ayakkabılar tercih etmek ve tırnaklarda oluşan enfeksiyonlarda bu deri hastalığına yol açmaktadır. En önemli belirtileri acı, kızarıklık ve tırnakta şişme görülmesidir.

Tedavisi için bir doktora görünülmesi tavsiye edilmektedir. Tedavinin ilk aşamasında doktor tetanos aşısının kontrolünü yapar ve eğer aşı 5 yılı geçmişse yeniden aşı yapılır. Daha sonra iltihaplanmayı izlemek için röntgen çekilir. Bölgeye lokal anestezi uygulanır ve uyuşturulur. Cerrahi müdahale ile üst bölümde oluşan doku kaldırılır ve pansuman yapılır. İltihaplanma için antibiyotik tedavisi uygulanır.

Ayak tırnağı mantarı

Genellikle deri mantarının tırnağa sıçramasıyla oluşur. Tırnağın şeklini bozduğu gibi bazen de kokuya sebep olur. Tırnak mantarının oluşma nedenleri başlıca şunlardır:
bu soruna yol açan nedenlerden bazılarıdır.

Dolaşım bozukluğu olan hastalar, 65 yaş üzeri kişiler, diyabet hastalığı olanlar, atlet veya koşucu gibi ayaklarını çok kullanan insanlar için tırnak mantarı çok fazla risk oluşturmaktadır.

Tedavisi cihazlar yardımıyla üst tabakada bulunan mantarın temizlenmesiyle gerçekleştirilir. Daha sonra tırnağın eski sağlığına kavuşabilmesi için özel bir jel ile üstü kaplanır. Hijyen kurallarına dikkat ederek ve ayak tırnaklarını doğru keserek de mantar önlenebilir.

Ayak tırnağı morarması

Ayak parmaklarında meydana gelen çatlak ve kırıklar sonucu morarma görülebilir. Bazen de dar ayakkabılar veya futbol gibi sporlarda alınan darbeler sonucu geçici olarak oluşabilmektedir. Ciddi sorunlara yol açmaz ve bakımı yapıldıkça kısa sürede geçer.

Genellikle tedavisi için bandaj ve sargılar kullanılır. Bandaj sarıldıktan sonra ayak yukarıda tutularak morarma önlenebilir. Eğer tırnak altındaki renk siyahlaşmış ise orada kan birikmiş demektir. Bir Uzman tarafından bu kan alınabilir. Eğer çok kan birikmiş ise tırnak çekimi yapılabilir. Ayrıca iyileşme döneminde ayağınızı dinlendirmek, rahat ayakkabılar giymek ve ayaklarınızın üzerinde baskı uygulamayarak hızlı bir iyileşme sağlayabilirsiniz.

Ayak tırnak bakımı nasıl yapılır?

Tırnaklarımız hem sağlık hem de estetik açısından oldukça önem taşımaktadır. Bu yüzden bakımları doğru bir şekilde yapılmalıdır.

Tırnak kesimi için en doğru zamanın ellerin doğal yoldan temizlendiği duş sonrası olduğu söylenmektedir. Tırnakları keserken beyazı hiç görünmeyecek şekilde oval olarak kesmek en doğru tırnak kesim yöntemidir. Aynı zamanda paslı veya kirli tırnak makasları kullanmamaya özen gösteriniz. Bu şekilde yukarıda bahsi geçen hastalıkların önlemini almış olursunuz.
" } ] }